România, o țară nordică

Gura aia de aer pe care o tragi cu nesaț atunci când ai ajuns la capătul bazinului parcă dă viață plămânilor care au primit până atunci oxigen cu țârâita. Îmi scutur apa din urechi și parcă timpanul meu captează o voce: „Scuze! Pot să folosesc și eu același culoar?”

„Sigur”. Mai sunt și astfel de zile aglomerate. Chiar dacă un sondaj recent spunea că există câte un bazin de înot la fiecare 500 de români.

Embed from Getty Images

Românii iubesc apa la fel de mult ca mașinile electrice. Nici nu au cum să nu le iubească, având în vedere bonusurile uriașe. Unul din cinci români are mașină electrică, în ciuda faptului că iernile noastre cu temperaturi de până la -40 de grade scad serios autonomia. Unde mai pui că farurile alea noi, montate în iarnă pe Golf-ul meu electric, sug și ele destul de mult din baterie. Dar, după speriatura cu renul care mi-a sărit în față pe la Predeal, nu mai risc nimic.

Embed from Getty Images

În București, de când cu bonusul uriaș oferit de doamna prim-ministru, benzile dedicate nouă, celor cu mașini electrice, s-au cam aglomerat. Sunt 10.000 de euro bonus la achiziția mașinii, dar, cel mai important, o scutire de la plata impozitului vreme de un an de zile. Între noi fie vorba, nimeni nu poate rezista scutirii de impozit. Spre exemplu, acum un an, când am cumpărat Golf-ul electric, am scăpat de un impozit de 5.000 de euro. E mult, dacă privești din afara României, dar raportat la salariul mediu pe economie reprezintă puțin.

Și, până la urmă, ăștia nu sunt „bani aruncați pe apa Sâmbetei” (avem noi, nordicii, o vorbă). Potrivit raportului prezentat de doamna prim-ministru la final de 2017, o treime din impozitul colectat de la noi, cetățenii obișnuiți, va merge anul acesta către 1000 de kilometri de autostradă nouă și către alte 5000 de puncte de încărcare pentru mașini electrice. O să pot ajunge de la București până la celebrele fiorduri din Baia Mare în doar patru ore.

Embed from Getty Images

Deși europenii cred că statul ne bagă mâna prea adânc în buzunar, noi nu vedem situația așa. Drept urmare, de vreo câțiva ani, în primul weekend din august ieșim în Piața Victoriei pentru a mulțumi prim-ministrului și cabinetului său. Chiar și noi am fost puțini reticenți când au ales prima femeie în fruntea cabinetului. Dar au trecut deja 10 ani de la învestirea sa și în tot acest timp a dovedit că a fost o alegere inspirată. Păi, altfel cum explici faptul că anul acesta în Piața Victoriei au venit aproape 50.000 de oameni, fiecare cu cel puțin o floare? A fost o ploaie de lalele și trandafiri în curtea Palatului Victoria. Mulți le-au împărțit flori chiar și jandarmilor, chemați acolo pentru a evita o aglomerare prea mare a pieței.

Dar nu e totul roz aici în România. Se mai întâmplă și incidente. Să vă spun ce-am pățit dimineață, în ghena blocului meu. Cineva a blocat tonomatul de reciclat sticlă cu un PET. Am anunțat imediat administratorul. După ce a consultat camerele a depistat indolentul: un chiriaș abia mutat la etajul 25, originar de prin sud-estul Europei. A primit o amendă de 500 de euro. Iar noi toți cei 100 de locatari am primit din partea chiriașului un email cu scuze. Mă bucur că până și suedezii pot fi disciplinați.

În ultimii doi ani și-au făcut apariția tot mai des în România. Mai ales de când au auzit că Timișoara (recunoscut în toată lumea drept cel mai bun loc pentru a vedea Aurora Boreală) va fi capitală europeană în anul 2020.

Embed from Getty Images

Suedezii au înțeles imediat că acolo e rost de multe locuri de muncă în servicii. Mai în glumă mai în serios, tatăl meu îmi zice mereu că, în scurt timp, o să comandăm mâncare în suedeză. Eu cred că e doar răutăcios și speriat de valul de imigranți.

Personal, empatizez cu ei, cu suedezii. Chiar azi, în pauza de prânz, am văzut o știre la CNN care vorbea despre demonstrații masive în Stockholm. Ceva cu știrbirea democrației. Cred că de aici și migrația și mirajul ăsta al unei vieți perfecte în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.