Școala altfel

turul Berlinului

Ne-am desprins de sol acum cinci minute și Berlinul se întinde ca o mare de lumini gălbui și palide sub noi. Îmi imaginez că întinderea asta de lumini trimitea fiori reci pe șira spinării unor piloți englezi care se pregăteau să toarne o ploaie de obuze în inima obosită a Reich-ului. Convinși fiind că focul va scoate din pântecele sale pe deja bătrânul Adolf. Dar pântecul Berlinului fusese bine izolat de iadul dezlănțuit de RAF-urile englezești. Buncărul în care se ascundea omul responsabil pentru moartea a șase milioane de evrei avea un perete de beton de patru metri, care putea rezista ușor unei bombe atomice.

Azi, deasupra lui stau câteva blocuri de apartamente cochete și, aproape în fiecare moment al zilei, grupuri de elevi sau studenți, conduse de un profesor. Unii vorbesc germană, alții engleză. Toți află că la câțiva metri sub ei, chiar deasupra pistei de biciclete pe care sunt rugați să nu o ocupe, Hitler încerca resuscitarea Germaniei naziste. Din buncărul cu pereți de patru metri.

turul Berlinului

Tinerii sunt distrați, mai butonează telefoanele, șușotesc. Nu sunt mereu atenți la explicațiile profesorului, dar știu pentru ce se află acolo și înțeleg că orașul în care s-au născut sau pe care îl vizitează acum a fost centrul celui mai important război din istoria omenirii.

În Germania, școala altfel are loc săptămânal. Asta pentru că și țara e altfel. Profesorii sunt altfel. Iar profesorii au înțeles că școala a ieșit de mult în stradă, printre desenele de pe Zidul Berlinului, pe iarba din fața Domului sau în labirintul celor 2711 blocuri de beton ridicate în memoria celor șase milioane de evrei care au scris Holocaustul.

Monumentul Holocaustului Berlin

Trei kilometri mai târziu, ora de istorie se încheie dincolo de coloanele unui monument dedicat tuturor victimelor de război (Memorial for the Victims of War and Tyranny). Aceleași grupuri de elevi, holbându-se pe rând la o statuie din bronz, deasupra căreia a fost tăită o gaură în tavan. Ploaia, ninsoarea și vântul dau buzna prin ochiul tavanului, brăzdând femeia din bronz care își plânge fiul.

turul Berlinului

Pentru noi, școala altfel abia acum începe. Și parcă m-aș întoarce și eu la manualul de istoria României dacă ar trebui să îl deschid în fața Palatului Regal sau sub balconul din care Ceaușescu promitea mulțimii alocații mai mari.

turul Berlinului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.