În vizită la ”Marțianul”

La câțiva zeci de kilometri de Budapesta, treci printr-o poartă stelară. I-am zis așa pentru că are forma portalului prin care eroii serialului Battlestar Galactica obișnuiau să călătorească între mai multe lumi. În plus, poarta apare de mai multe ori în celebrul film ”Marțianul”.

Studiourile de film Korda

Dincolo de poarta asta ciudată, autocarul te aruncă parcă într-o altă lume. Creată de la zero pentru a plăsmui eroi pe care îi vedem doar în fața unui ecran uriaș, la cinematograf. Trecem pe lângă o serie de mașini de polție, inscripționate cu numele unui oraș închipuit de scenariștii viitorului film Emerald City. Sunt mai multe exemplare Dodge Charger, cu girofar, unul dintre ele lovit frontal destul de serios. Pe toate stă inscripționat numele unui oraș: Lucas City.

Autocarul ne lasă în mijlocul New York-ului. Un New York recreat la doar câțiva kilometri distanță de Budapesta. E de fapt o stradă rău famată din Brooklyn. Clădirile sunt cât se poate de reale. Asta dacă nu iei în seamă golul din spatele fațadelor. E o mască frumoasă, incitantă, fără substanță, dar care a servit drept decor pentru filmarea peliculei Hellboy. Partea a doua. Atenția la detalii lipsește. Vântul înfoaie nervos celofanul din spatele geamurilor și scârțâie scara de incendiu ruginită intenționat.

Studiourile de film Korda

Pustietatea din jur transpune copia ungurească a străzii din Brooklyn în atmosfera unui western de la mijlocul secolului XX, din care lipsesc doar scaieții și coioții. Și, eventual, coloana sonoră din The god, The Bad and The UglyBlocurile din cărămidă, cafenelele și chiar un service auto îți subliniază însă reperele temporale ale filmului.

Studiourile de film Korda

Decorul a fost ridicat în cinci zile, iar asta se vede dacă te uiți atent la detalii. Găsești rigips scorojit peste tot, iar totul sună a gol. Chiar și pereții caselor. Ghidul ne spune că Hellboy nu a avut nevoie de o prea mare atenție la detalii, având în vedere că majoritatea scenelor sunt prelucrate cu ajutorul calculatorului.

De cealaltă parte a platoului, undeva unde accesul este restricționat, într-un decor susținut de zeci de bârne din lemn, se filmează The Borgias, un serial început în 2011, cu Jeremy Irons în rolul principal. Acolo, fiecare detaliu contează. Calculatorul intervine foarte puțin în produsul final. Tocmai de aceea, acum, când soarele este cocoțat în vârful cerului, nu se filmează nimic. Zorii zilei sunt cei mai potriviți. ”Nu poți păcăli lumina naturală”, ne spune ghidul cu ochii pungă din cauza soarelui puternic de pe platou.

Studiourile de film Korda

Împejurimile studiourilor Korda sunt înconjurate de iazuri mici, cu apă clară, și de o mulțime de linii ordonate de viță de vie. În fața unei hale albastre, dinăuntrul căreia se aud țipete, stă cocoțat scheletul navetei spațiale cu care Matt Damon părăsea Planeta Roșie în Marțianul. Un steag scorojit și aproape dezlipit al Statelor Unite te face să crezi că naveta asta pe care o ai în față chiar a venit de pe Marte. Din păcate, filmul ăsta n-a devenit realitate. Încă.

Studiourile de film Korda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.